• Куклен театър Варна
  • Национална библиотека „Кирил и Методий“ – София
  • Национална библиотека „Кирил и Методий“ – София
  • Куклен театър Варна
  • Национална библиотека „Кирил и Методий“ – София
  • Куклен театър Варна
  • Куклен театър Варна
  • Регионална  библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив
  • Регионална  библиотека „Иван Вазов“ – Пловдив

Годишни награди "ПроКултура" 2019

На 11 август 2019 Българската асоциация на работодателите в областта на културата (БАРОК) и Граждански институт връчват годишните награди „ПроКултура“ за принос към разширяването на достъпа на младите хора до култура в рамките на VII-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА:  РОЛЯТА НА ФЕСТИВАЛИТЕ ПО ИЗКУСТВА” на 11 август 2019 г., неделя, от 18.00 ч Социалната чайна във Варна. Конференцията и наградите се организират по случай 12 август, обявен от ООН за международeн ден на младежта.

VII-та НАЦИОНАЛНА КОНФЕРЕНЦИЯ „ДОСТЪП НА МЛАДИТЕ ХОРА ДО КУЛТУРА: РОЛЯТА НА ФЕСТИВАЛИТЕ ПО ИЗКУСТВА” ще се проведе на 12 август, понеделник, от 9 до 17 ч. в Юнашки салон във Варна. Близо 60 представители на държавни органи, общини, държавни и общнски културни институти, граждански и културни организации, училища и детстки градини ще обсъдят предизвикателствата пред фестивалите по изкуства за разширяването на достъпа на младите хора до култура.

Основна цел на Националната конференция е да отвори пространство за национално отговорен дебат между всички участници в областта на културата и младите хора за създаване на благоприятна, насърчаваща и подкрепяща приобщаването на младите хора към културата в България среда.

За носители на наградите „Достъп до култура“ за 2019 година Комитетът по номинациите определи следните иновативни проекти:

Награда „ПроКултура” за цялостен принос за разшираването на достъпа на младите хора до култура на г-жа Румяна Петрова за проекта „Музикалните приказки на Госпожа Виола“ в рамките на „Варненско лято за деца“.

Специална награда за принос за разширяването на достъпа до младите хора до култура се връчва и на община Варна.

Категория „Национален културен институт“

Държавна опера - Русе –  за инициативите, свързани с участието на деца в редовните спектакли на операта и в самостоятелни продукции, както и за провеждането на образователни концерти в камерната сцена и училищата в Русе и областта

Категория „Общински културен институт“

Младежки дом – Враца – за активната и резултатна дейност за разширяване на достъпа на младите хора до култура чрез многообразие от инициативи, програми, фестивали, форуми, концерти, рецитали и др.

Дипломи за отличие се връщат на Регионална библиотека „Стилиян Чилиниров“ – Шумен, Художествена галерия – Добрич, Археологически музей – Сандански.

Категория “Детска градина”

Детска градина „Слънчо” – Пазарджик за усилията за разширяване и подпомагане достъпа до култура чрез проекта „Малкият артист“.

Дипломи за отличие се връчват на ДГ „Буратино“ – Шумен и ДГ „Катя Ванчева“ – Батак.

Категория “Училище”

ОУ „Неофит Рилски“, гр. Габрово за целенасочена и системна работа за разширяване и подпомагане достъпа до култура на младите хора чрез създаването и функционирането на девет клуба за извънкласни дейности, свързани с изкуства и провеждането на „Ден на таланта“.

Дипломи за отличие се връчват на Професионалната гимназия по облекло „Недка Иван Лазарова“ – Русе, СУ „Йордан Йовков“ – Кърджали, Иновативен екип от СУ „Боян Пенев“ – София, Обединено училище "Добри Войников", с. Победа, обл. Добрич.

Категория „Община“

Община Челопеч – за подкрепата на детските фестивали  „Моята песен за България“ и Международен фолклорен фестивал „Златен прах“.

Дипломи за отличие за община Сандански, община Габрово, община Угърчин.

Категория „Културна организация“

Награда се връчва на Фондация „Международен балетен конкурс“ – Варна за Деветнадесетата национална среща на млади балетни изпълнители „Анастас Петров“.

Дипломи за отличие за Пловдивски културен институт, Общински младежки съвет – Шумен, Читалище „Шалом Алейхем 1945“ – Пловдив.

Категория „Гражданска организация“

Сдружение „На орището“, с. Попинци, община Панагюрище – за целенасочени и резултатни усилия за разширяване на достъпа на младите хора до култура чрез дейности за съхраняване на местния бит и фолклор и подкрепата на участие в общински и национални форуми.

Диплома за отличие се връчва на Фолклорен танцов клуб „Хорце“ – Добрич.

Категория „Медия“

Регионален телевизионен център – Варна за цялостната дейност в отразяването и медийната подкрепа на редица събития, насочени към разширяването на младите хора до култура.

Диплома за отличие за Българско национално радио – Варна за отразяването и медийното партньорство на множество събития, свързани с разширяването на достъпа н амладите хора до култура.

През 2019 се връчват специални награди в категория „Фестивал“ в осем области:

Област „Музика“: Награда за Джаз фестивала „А to Jazz“.

Диплома за отличие за Европейски младежки музикален фестивал „Силата на песента“, провеждан в СОК Камчия.

Област „Танц“: Награда за Първи национален фестивал на танцовия театър – Разград.

Диплома за отличие за Фестивал на камерния танц – Хасково

Област „Театър“: Награда за Международен фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“ – Търговище.

Дипломи за отличие за Международен театрален фестивал за детска и младежка публика „Забранено за възрастни“ – Смолян, Международен младежки театрален фестивал „Време“ – Враца, Театрален фестивал „Тара-ра-бумбия“ – Блгоевград.

Област „Литература“: Награда за интернет платформа „Книговище“ на Гутенберг 3.0.

Област „Фолклор“: Награда за Международен фолклорен фестивал „Шопски наниз – Костинброд“.

Област „Кино“: Награда за Международен кинофестивал „Карантината“ – Варна.

Област „Дигитални изкуства и технологии“: Награда за Международен фестивал  на дигитиалните изкуства FUTURO – Варна.

Област „Многожанров фестивал“: Награда за Младежки фестивал по изкуствата The Bridge – Видин.

Дипломи за отличие  за  „Шумен и буден“ фест – Шумен, Фестивал „Борис Христов“ – София, Международен фестивал на изкуствата „Морско конче“ – Обзор.

Със специална награда бе удостоен младежкият фестивал RADAR – Festival Beyond Music, който се проведе в периода 9-11 август във Варна.

Галерия на снимките от церемонията на Фейсбук страницата на кампанията на "Достъп на младите хора до култура".

Целта на Националната кампания за достъп на младите хора до култура е  стимулиране на социалното приобщаване, равенството и активното участие на младите хора в културните процеси, насърчаване на творческо поколение и достъп на младите хора до култура и утвърждаване на социалната мисия на българската култура.

Допълнителна информация за Националната кампания може да получите на ел. поща: dostap@barok.bg

тел.: 0887 652 131 – доц. д-р Момчил Георгиев, Генерален секретар на БАРОК

тел 0885 321 361 – Диана Христозова, Програмен директор на Граждански институт